Maailmankuva

Olemme kaikki maailmankuvamme vankeja. Se on linssi, joka läpi arvioimme todellisuutta myös hyvin tiedostamattomalla tasolla ilman, että teemme useinkaan suurta uudelleenarviointia hyviksi kategorisoimiemme tietolähteiden suhteen.

Miten on ohjelmoitunut maailmankuva, josta käsin valitsemme tänään mitä uskomme? Mitkä ovat sinun henkilökohtaiset kriteerisi totuudelle? Jollekin on merkittävää tiedon alkulähde, jollekin välittäjä, jollekin informaation kantama resonanssi/värähtely ja oma henkinen kokemus totuudellisuudesta. Ominaisuuksia jotka ohjaavat meitä arvioimaan puhuuko henkilö totta vai ei, voivat olla ikä, sukupuoli, kansalaisuus, poliittinen puolue tai erilaiset saavutukset kuten status, koulutus, julkisuusarvo, menestys, kerätyt yleisömäärät, tai jonkun näistä puute.

Usein valitsemme luontaisesti mieluiten tietoa joka tukee valmista maailmankuvaamme. Tietyssä mielessä täydennämme ja korjaamme maailmankuvaamme jatkuvasti. Myös hyvin perusteellinen maailmankuvan muuttaminen on mahdollista, mutta useimmiten hyvin hidasta. Tietyssä mielessä se on myös lahja, sillä systeemimme resurssit muuttaa monia isoja uskomusrakenteita kerralla on rajallinen ja uudelleenjärjestely voi ottaa aikaa ja vanhasta luopuminen aiheuttaa kipua.

Joskus lähdemme uudelleenarvioimaan maailmankuvaamme hyvin oma-aloitteisesti ja se voi olla suorastaan inspiroivaa, voimauttavaa ja autuasta. Joskus maailmankuvamme taas murenee täysin vastoin tahtoamme aiheuttaen äärimmäistä kärsimystä. Kummassakin tapauksessa voimme tuntea maailmankuvamme muuntumisen myös parantavan ja tekevän meistä taas hieman kokonaisemman ihmisen.


TUTKI MAAILMANKUVAASI

Nyt olisi mielestäni hyvä hetki kaikille hieman pohtia omaa (usein hyvinkin tiedostamatonta) taipumustamme rakentaa ja mahdollisesti korjata maailmankuvaamme ja ns. omaa totuuttamme. Nämä kysymykset voivat auttaa pohdinnoissa ja kannattaa ottaa niille kunnolla aikaa.

1. Pohdi merkittävimpiä tekijöitä, jotka ovat vaikuttaneet maailmankuvasi rakentumiseen. Aivan kaikki kokemuksemme ja informaatio mitä päästämme tietoisuuteemme vaikuttavat todellisuuskäsitykseemme ja moni asia jää vaikuttamaan vain alitajuntaamme. Käy läpi mielessäsi millaisille asioille olet altistunut elämäsi aikana ja millaista maailmankuvaa nämä asiat ovat edustaneet / tukeneet:
– ympäristöt
– opinnot / tietoinen tiedonkeruuprosessi
– oma uskonto / elämänfilosofia
– harrastukset
– ihmiset (voit katsoa myös kohdan 2 listaa tueksi)
– ns. ”suuret kokemukset / oivallukset” joiden olen tiedostanut kertaheitolla muuttaneen maailmankuvaani

2. Listaa elämäsi merkittävimmät maailmankuvasi rakentumiseen vaikuttaneet auktoriteetit. Pohdi miten voimakkaasti heidän mielipiteensä ovat vaikuttaneet sinuun ja miksi olet pitänyt heidän maailmankuvaansa ja sanojaan luotettavana. Auktoriteettejä ovat voineet olla esimerkiksi:
– vanhemmat
– muut sukulaiset ja perhetutut
– opettajat
– työnantajat
– työyhteisö ja kollegat
– ystävät
– kumppani
– media ja some (tarkenna itsellesi lähteet)
– uskonnot / filosofiat
– tieteelliset tutkimukset (huomioi välittäjä, monet tieteet ovat keskenään ristiriidassa riippuen julkaisualustasta eikä ole yhtä tieteellistä konsensusta)
– lääkärit
– erilaiset hoitajat
– konsultit (terveys, hyvinvointi, työelämä..)
– viranomaiset
– poliitikot

3. Pohdi
– Millaisissa tilanteissa olet kyseenalaistanut auktoriteetteja ja miksi?
– Millaisissa tilanteissa et ole kyseenalaistanut auktoriteetteja ja miksi?

4. Pohdi mitä sinulle on käynyt jos olet kyseenalaistanut auktoriteetteja? Onko sinua rangaistu ja millä tavoin? Oletko kohdannut fyysistä tai henkistä väkivaltaa, syrjintää, hylkäämistä, haukkumista, nolaamista, ulkopuolelle jäämistä, erilaisten etuuksien menettämistä, fanien / seuraajien menettämistä, maineesi menettämistä

5. Pohdi mitä epämukava tuntemuksia sinussa herää jos joku on eri mieltä kanssasi? Miksi?

6. Jos sinun on vaikea nähdä omaa tilannettasi nyt, voit kuvitella itsesi kuolinvuoteellesi muistelemaan tätä maailmanaikaa ja tämänhetkistä toimintaasi. Miten näät itsesi tulevaisuudestasi käsin?

7. Pohdi elämääsi ja muistele miltä totuus ja valhe keskimäärin on ”tuntunut” sinussa ja millaisia reaktioita ne ovat aiheuttaneet? – kehossa? – mielessä? – sydämessä?- muunlaisena intuitiivisena kokemuksena?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s